Vanliga frågor
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna.
Avgifter
Alla boende betalar hyres- eller månadsavgift till föreningen. I avgiften ingår vattenförbrukning, uppvärmning, sophantering och gemensam elförbrukning. Avgiften ska även täcka kostnader såsom amorteringar på föreningens lån, räntor, markhyra, administration, fastighetsskötsel och drift. Tänk på att betala din avgift i tid varje månad. För både hyresgäst och bostadsrättsinnehavare kan obetald hyra/avgift leda till påminnelseavgifter samt att ärendet eskaleras till Kronofogdemyndigheten. Vid flera uteblivna betalningar riskerar den boende att nyttjanderätten till bostaden förverkas.
Balkonger (Gamla Stenhuset)
Du får gärna sätta upp balkonglådor men av säkerhetsskäl får de inte sitta på utsidan av balkongen. Markis, solskydd eller parabolantenn får inte monteras på fastigheternas fasad då våra hus är skyddsmärkta.
Tänk också på att vara försiktig om du hänger tvätt, vattnar blommor eller städar balkongen så att inte vatten rinner ner på grannens balkong.
Eftersom balkongen räknas som en del av lägenheten är det tillåtet att röka där men då röken lätt sprider sig till andra lägenheter via ventiler på fönstren är det bra om du visar dina grannar hänsyn genom att inte röka på din balkong. Det är givetvis tillåtet att prata på balkongen men även trevliga samtal kan störa den som vill sova. Tänk därför på ljudnivån och håll koll på klockan.
Det är inte tillåtet att skaka mattor, filtar, sängkläder eller liknande från balkongen. Du får inte heller hänga mattor över balkongräcket.
Gemensamma vädringsbalkonger (Nya Stenhuset)
Vädringsbalkonger finns mellan varje våningsplan. Dessa får inte användas till:
- Permanent förvaring av lösa föremål
- Grillning
- Rökning
Bastu
Föreningen har en bastu i port 15 som är tillgänglig för samtliga boende i föreningen. Vill du ha tillgång till bastun så meddelar du styrelsen. Det kostar 100kr/månad som läggs till på din månadsavi. Den som använder bastun ansvarar för att städa efter sig.
Brandskydd
Information om brandskydd finns i faktabladet ”Brandpolicy” som du hittar på hemsidan under fliken ”Dokument och blanketter”.
Bredband
Anslutning till bredband, telefoni och kabel-TV från Com Hem finns indraget i våra fastigheter. Abonnemang ingår inte i hyres- eller månadsavgiften. Du som boende tecknar själva abonnemang med Com Hem. Det finns sedan 2014 bredbandsfiber indraget till våra båda fastigheter. Styrelsen avser undersöka närmare vilka möjligheter som finns i dagsläget att dra in detta till föreningens lägenheter (2019-05-01).
Ekonomisk plan
En ekonomisk plan måste alla bostadsrättsförening upprätta för att få upplåta lägenheter med bostadsrätt. Den ekonomiska planen ska vara granskad och intygad av intygsgivare som Boverket utser och även är registrerad hos Bolagsverket. Den ekonomiska planen visar en ekonomisk och en teknisk beskrivning av föreningens verksamhet. I planen finns det också en förteckning över föreningens lägenheter och dess insatser och eventuella upplåtelseavgifter. Den ekonomiska planen är en offentlig handling.
Energi och belysning
Att spara energi är något som gynnar oss alla som bor i föreningen och alla kan bidra till att sänka sina egna och föreningen kostnader på olika vis. Styrelsen kommer arbeta för att successivt byta ut energikrävande utrustning och belysning mot mer energibesparande alternativ. Som boende kan vi också bidra genom att se till att stänga ytterdörrar efter oss när det är kallt och att släcka lampor i förråd och tvättstugor när vi inte är där.
Föreningsstämma
Ordinarie föreningsstämma
Stämman är föreningens högsta beslutande organ. Samtliga medlemmar har rätt att delta på stämman och fatta beslut. Exempel på beslut som föreningsstämman fattar är val av styrelse och revisor, beslut om ansvarsfrihet för styrelsen och fastställande av balansräkning och resultaträkning. Ordinarie föreningsstämma hålls en gång om året, senast sex månader efter räkenskapsårets slut.
Motion
Som medlem kan du lämna motioner till årsstämman om det är något du vill att styrelsen ska behandla eller ändra på. Motioner ska lämnas skriftligt till styrelsen viss tid före årsstämma. Gällande tid för motioner till årsstämma framgår av föreningen stadgar § 40. Motioner ska vara styrelsen senast tillhanda 3 månader innan ordinarie föreningsstämma.
Motioner som inkommer efter det datum som har satts kan inte tas upp på stämman.
Extra föreningsstämma
En extra föreningsstämma kan hållas när styrelsen tycker det finns väsentliga skäl till det, när föreningens revisor skriftligt begär det eller när minst en tiondel av alla medlemmar skriftligt begär det.
Kallelse till ordinarie och extra föreningsstämma ska utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före föreningsstämman.
Försäkringar
Oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hyr lokal är det av yttersta vikt att du har en giltig försäkring.
Som hyresgäst är det en ekonomisk trygghet att ha en hemförsäkring om det blir inbrott i lägenheten eller förråd, om det skulle börja brinna eller om du orsakar en vattenskada som påverkar fastigheten.
För dig som bor i bostadsrätt är det viktigt att teckna ett utökat försäkringsskydd för fast egendom (bostadsrättstillägget), eftersom du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för underhållet av bostaden. Det räcker alltså inte att ha en hemförsäkring som enbart skyddar lösöret.
Förvaring och förråd
Förvaring av barnvagnar och cyklar
Cyklar, barnvagnar och liknande får inte ställas i trapphusen. Dels av brandskyddskäl men även för att de kan försvåra framkomlighet vid exempelvis akuta sjuktransporter samt att de försvårar för städbolaget som rengör trapphusen.
Utomhus ska cyklar parkeras vid de cykelstolpar som finns på baksidan av Gamla Stenhuset. Inga cyklar får ställas vid räcken, mot husfasader, på gräsmattorna och så vidare.
Förvaring för cyklar och barnvagnar finns i port 27, Gamla Stenhuset och i port 5, Nya Stenhuset.
OBS! Endast cyklar och barnvagnar får förvaras i dessa utrymmen. Pulkor, bildäck och liknande förvaras i ditt eget lägenhetsförråd. Om ni har en cykel, barnvagn eller liknande som ni inte vill ha kvar, se till att forsla bort dem så att andra får plats med sina saker.
Cykelrensning
För att ge bättre plats i cykelrum kommer det vid behov genomföras en inventering av cyklar som finns i föreningens gemensamma ytor. Inför dessa tillfällen kommer information att skickas ut i god tid innan så att alla kan märka upp sina cyklar för att de ska lämnas kvar.
Lägenhetsförråd
Till varje lägenhet hör förråd där du kan förvara saker. Förråden ska vara märkta med ditt lägenhetsnummer.
Boende i Nya Stenhuset har förråd i källaren. Tvåorna har ett mindre förråd (plåtskåp) samt ett större nätförråd. Fyrorna har två mindre förråd (plåtskåp) samt två större nätförråd.
Boende i Gamla Stenhuset har både vinds- och källarförråd.
Det du förvarar i ditt förråd omfattas av din hemförsäkring. Stäm av med ditt försäkringsbolag vilka regler som gäller för dig. Det kan också vara bra att tänka på att saker som har affektionsvärde kan har större värde för dig personligen än vad ett försäkringsbolag kan ersätta dig för. Tänk också på att inte förvara stöldbegärliga föremål i förrådet.
- Det är absolut förbjudet att förvara gastuber, gasol, bensin och andra lättantändliga eller explosiva medel i förråd
- Bildäck får inte förvaras på vindarna då de orsakar svår rökutveckling vid en eventuell brand
- Inga föremål får förvaras i vinds-/källargångar eller utanför förråden
Tänk på att hålla dörrar till vind och källare stängda med tanke på brand och risk för inbrott.
Grillning
Grilla på balkong
Det är i enlighet med Storstockholms brandförsvar tillåtet att grilla med elektrisk grill på lägenhetsbalkong (gäller inte vädringsbalkong). Tänk dock på att ta hänsyn till dina grannar så att inte rök från grillen blåser in i angränsande lägenheter.
Grilla utomhus
Uteplatserna kring våra hus använder många av oss för att umgås, grilla och koppla av. Marken tillhör KUAB men kommer i framtiden bli kommunal mark.
Generellt sett ska du alltid vara försiktig när du grillar med öppen eld och bedöma om väderleken är lämplig. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten. Tänk på att grillar, särskilt engångsgrillar alltid ska placeras på brandsäkert underlag eftersom de kan antända gräs eller bänkar och bord av trä. En engångsgrill är inte en säker grillplats och du ska alltid iaktta försiktighet vid användandet. Vid eldningsförbud är engångsgrillar inte tillåtna (Södertörns brandförsvar). När grillningen är avslutad släcker du engångsgrillen med vatten. Släng aldrig osläckt engångsgrill i soporna.
Tänk också på att plocka upp efter dig och inte lämna kvar matrester, skräp och fimpar som kan dra till sig råttor och andra skadedjur. Grillen ska efter att den har svalnat tas in och ska inte stå kvar ute.
Checklista för grillning
- Var på en säker plats
- Ha gärna en hink med vatten i närheten
- Använd alltid en stabil grill som inte välter
- Häll inte T-sprit på lågor eller heta ytor. Det kan leda till häftig flambildning och i olyckliga fall till att luftblandningen i eller utanför flaskan antänds
- När grillningen är avslutad släcker du kvarvarande aska/glöd med vatten alt. placerar grillen försedd med lock utomhus på säker plats. Töm aldrig osläckt aska eller kolrester i soporna eller naturen. Kolresterna kan fortsätta glöda långt efter avslutad grillning.
Husdjur
Du får ha husdjur som hund, katt, akvariefiskar och så vidare, i din lägenhet. Tänk dock på att, lika viktigt som det är att vi boende inte stör varandra, är det att ditt djur inte stör. Du ansvarar helt och hållet för eventuella skador som ditt djur orsakar på gemensamma utrymmen, mot andra medlemmar och deras tillhörigheter.
På grund av risk för allergi får husdjur inte följa med till tvättstuga eller förråd. Undantag gäller för ledsagarhund. Här är några tips som kan vara bra att känna till:
Hund
- I Nacka kommun råder koppeltvång. Det innebär att hundägaren alltid ska hålla hunden kopplad på offentlig plats, förutom på kommunens hundrastplatser. Koppla därför hunden redan när du går ut ur lägenheten
- Hör gärna med dina grannar om det är så att hunden skäller när du inte är hemma
- Plocka alltid upp efter din hund när den rastas. Släng hundbajspåsen i närmaste soptunna
- Ta hänsyn till personer med pälsallergi. Var därför noggrann med att göra rent torktumlarfiltret i tvättstugan från eventuella rester av hundhår
- Om hunden är våt kan du torka av den innan du går in i trapphuset
Katt
- Håll din katt under god uppsyn och se till att den inte uträttar sina behov i lekparker och sandlådor där barn leker
- Ta hänsyn till personer med pälsallergi. Var därför noggrann med att göra rent torktumlarfiltret i tvättstugan från eventuella rester av katthår
- Det är förbjudet att spola ned kattsand i toaletten. Släng i stället sanden (väl förpackad) i hushållssoporna
Ovanliga husdjur
När det gäller vissa husdjur, exempelvis ormar eller spindlar, kan det krävas tillstånd från Miljöförvaltningen. Kontakta styrelsen först om du funderar på att skaffa något ovanligt husdjur.
Husdjur vid renovering
Vid renoveringar, då hantverkare behöver utföra arbeten i din lägenhet, ansvarar du som ägare för att hantverkarna kan jobba ostörda. Du får själv avgöra om det är lämpligt att ditt husdjur är hemma under renoveringsarbetet.
Information
Styrelsen ansvarar för föreningens information till boende. Följande informationskanaler finns:
Föreningens hemsida. På hemsidan hittar du allt informationsmaterial som styrelsen ger ut. Här finns även blanketter för exempelvis ansökan om andrahandsuthyrning. Den som inte har tillgång till dator är givetvis välkommen att kontakta styrelsen.
Faktablad – För mer omfattande information gällande specifika områden finns faktablad gällande renovering och underhåll, brandskydd, GDPR och så vidare.
Informationsblad - Blandad information om vad som är på gång i föreningen, tips och råd, kommande städdagar och underhåll. Ges ut 4 gånger per år.
Trapphusinfo - Viss allmän/aktuell information kommer att finnas på anslagstavlorna i portentréerna, exempelvis planerade underhållsarbeten, vattenavstängning och motsvarande.
Kabel-TV – se ”Bredband”
Nycklar
Hyresgäst
Som hyresgäst kvitterar du ut tre huvudnycklar (till lägenhetsdörr, tvättstuga, källare, vind och port), tre nycklar till postboxen och en nyckel till tvättkolv, vid inflyttningen. Du ansvarar själv för de nycklar som kvitterats ut. Föreningen har inga huvudnycklar.
Om du tappar bort eller om det saknas nycklar när du flyttar står du eller din hemförsäkring för kostnader av nytt lås och nycklar.
Bostadsrättsinnehavare
Bostadsrättsinnehavare ska överlämna nycklar till postbox och nycklar och tvättkolv vid ägarbyte. Saknas nycklar debiteras säljaren kostnad för byte av låskolv och nycklar.
Beställning extranyckel
För beställning av extranyckel så kontaktar ni enklast styrelsen genom föreningens hemsida och anger som ärende ”Nycklar och lås”.
Kostnaden, 300 kr (2019) debiteras på kommande månadsavgift eller hyra. Extranyckel kan endast beställas av person som står på hyres- eller boendekontraktet.
Styrelsen önskar även bli informerade om ni tappat bort en nyckel i samband med att detta anmäls till polismyndigheten.
Ordningsregler, se ”Trivsel- och ordningsregler”
Parkering
Garageplats
Föreningen har 36 parkeringsplatser för uthyrning i Spisbrödsgaraget, med infart från Kvarnholmsvägen 84–85. Avgiften är 1 400 kr/månad (2018). Garageplatsen gäller för bil, mc, moped eller annat fordon.
Vill du hyra parkeringsplats så kontaktar ni enklast styrelsen genom föreningens hemsida och anger som ärende ”Garage och parkering”.
Finns det ledig plats meddelar styrelsen Parkman AB, som kontaktar dig för kontraktsskrivning. Parkman AB sköter driften av garaget samt det administrativa (kontraktsskrivning, fakturering och uppsägning).
Skulle föreningens samtliga p-platser vara upptagna finns möjlighet att hyra eventuellt lediga platser hos våra grannföreningar. I annat fall tillämpas kötid.
Föreningens parkeringsplatser är i första hand avsedda för de boende i BRF Smalhusen. Följande gäller för fördelning av garageplats:
- Boende i BRF Smalhusen
- En parkeringsplats per lägenhet
I mån av ledig parkeringsplats:
- Boende kan få hyra fler än en parkeringsplats. Platsen sägs upp från föreningens sida om annan boende har behov av parkeringsplats
Hyr du en parkeringsplats av föreningen får du, under inga omständigheter, hyra ut den i andra hand. Det gäller oavsett om du hyr ut den till någon annan i föreningen, till någon i grannföreningarna eller boende utanför Kvarnholmen. Boende som inte följer dessa regler kan bli få sin parkeringsplats uppsagd.
Besöksparkering
Avgiftsfri korttidsparkering finns efter gatan framför Tre Kronors Väg 11–29 och gäller i högst 2 timmar åt gången. Besöksparkering finns i Spisbrödsgaraget med infart från Kvarnholmsvägen 84–85, 15 kr/timme.
Det är förbjudet att parkera framför Nya Stenhuset på baksidan av Gamla Stenhuset, annat än vid flyttning och för i- och urlastning. Det gäller även för hantverkare. Om du anlitar hantverkare ansvarar du för att meddela dem vilka regler som gäller.
Tänk på att i största möjliga mån stanna bilen så den inte blockerar framfarten till andra portar. Tänk även på att det alltid måste gå att få kontakt med någon som snabbt kan flytta på bilen vid behov. Detta för att exempelvis färdtjänst, ambulanstransporter eller brandbilar ska kunna ta sig fram. Tänk på att hålla låg hastighet då det rör sig barn och djur i området.
Mopeder och motorcyklar får inte parkeras utanför portar, i cykelförråd eller källarförråd. Anledningen till detta är den brandrisk det innebär då det handlar om bränsledrivna fordon.
Postbox
Sedan februari 2019 delas all post ut i postfack som finns i varje trapphus. För ändring av de namn som finns på postboxen kontaktas styrelsen via kontaktformuläret.
Renovering och underhåll – se separat faktablad
Utförligare information om vad som gäller vid ombyggnad och renovering finns i faktabladet ”Renovering och underhåll” - vad får man göra och inte göra?”
Föreningens ansvar
Föreningens svarar för det yttre underhållet. Det gäller exempelvis fasader, tak och trapphus samt installationer av vatten, värme el och ventilation. En del av årsavgiften/hyran avsätts till reparationer och underhåll.
Bostadsrättsinnehavarens ansvar
Som bostadsrättsinnehavare och medlem i en bostadsrättsförening ansvarar man själv för inre reparationer och underhåll i sin bostad. Man bestämmer själv när man vill måla om, byta ut spisen, sätta in diskmaskin eller göra andra ändringar i lägenheten. För större underhållsarbeten som att flytta väggar, ändra avlopp och motsvarande behövs godkännande av styrelsen innan du påbörjar arbetet.
Inför en renovering ska man som medlem därför lämna en skriftlig förfrågan och förklara kortfattat vad man planerat utföra för ändringar.
Hyresgästens ansvar
Som hyresgäst får du göra vissa åtgärder i lägenheten. Arbetena måste dock alltid vara fackmannamässigt utförda.
Åtgärder som du får göra utan styrelsens tillstånd:
- Måla och tapetsera. Tänk dock på att du kan bli skyldig att återställa lägenheten när du flyttar, om du väljer färger eller tapeter som är alltför avvikande för att kunna godtas av en ny hyresgäst
- Byta dörrar och köksluckor, men du måste spara de gamla. De är föreningens egendom
Du kan kontakta styrelsen för ändringar och tillägg till din hyresrätt. Detta innebär i regel antingen en engångskostnad eller ett permanent påslag på hyran.
Kontakta styrelsen om du har funderingar över vad du får göra eller inte får göra.
Rökning
Visa hänsyn gentemot dina grannar, även om du röker på din egen balkong. Det är inte trevligt för den som inte själv röker att känna röklukt i sin lägenhet och det finns allergiker som inte tål rök.
Rökning är inte tillåten i gemensamma utrymmen som exempelvis trapphus, vädringsbalkonger, källargångar och tvättstugor.
Det är förbjudet att slänga fimpar på marken. Från 2011 är det dessutom ett lagbrott som kan ge böter. Ta hand om dina fimpar så att inte de hamnar på grannens balkong eller på marken.
Skadedjur/ohyra
Om du vet eller misstänker att det kan finnas skadedjur/ohyra i föremål, kläder och liknande får du under inga omständigheter ta in det i någon av föreningens fastigheter (varken i trapphus, förråd, tvättstuga, soprum). Upptäcker du skadedjur/ohyra i din lägenhet eller något gemensamhetsutrymme ska du genast anmäla det till styrelsen och Anticimex: 075-245 10 00 eller www.anticimex.se. Om du upptäcker skadedjur/ohyra i lägenheten är det viktigt att du inte ställer ut möbler/mattor eller liknande i trapphus, förråd eller soprum eftersom risken då är stor att skadedjuren sprids till dina grannar.
För att förhindra att skadedjur söker sig till våra fastigheter är det är inte tillåtet att lägga ut mat till fåglar på balkong, uteplats, fönsterbleck eller i nära anslutning till våra fastigheter. Detta skräpar ner och lockar fram råttor och möss till huset.
Skötsel av utomhusmiljö
Snö och halkbekämpning
Snö och halkbekämpning av vägar framför Nya Stenhuset och bakom Gamla Stenhuset sköts av markentreprenören Nicator. BRF Smalhusen anlitar Nicator för att skotta snö och sanda vid portentréer.
Nicator röjer snö med maskin och skottar för hand på marken runt våra fastigheter. Vid Gamla snöfall på kort tid kan det ta ett tag innan maskinerna och snöskottarna hinner runt till alla områden.
För att förhindra isbildning har det installerats värmeslingor i stuprören på norrsidan av Gamla Stenhuset.
Sophantering och källsortering
Hushållssopor slängs väl paketerade i någon av föreningens sopkasuner. Dessa är låsta och öppnas med lägenhetsnyckeln. Det finns två sopkasuner, en vid Tre kronors backe och en vid östra kortsidan på Gamla Stenhuset.
För närvarande finns ingen återvinningsstation på Kvarnholmen. Styrelsen för diskussioner med KUAB och Nacka kommun för att hitta en lösning. Till vidare finns närmaste återvinningsstationer vid Henriksdalsberget, Sickla köpkvarter och ICA Maxi vid Nacka Forum.
Grovsopor och miljöfarligt avfall lämna till kommunens återvinningstationer/centraler. Läs mer: https://www.nacka.se/nackavattenavfall/avfall/lamna/
Nacka kommun har en mobil miljöstation (lastbil) som kommer till Kvarnholmen 4 ggr/år för att samla farligt avfall och mindre elavfall. Se turlista: https://www.nacka.se/nackavattenavfall/avfall/lamna/mobil-avfallsinsamling/
Stadgar
Stadgar är bostadsrättsföreningens interna regler och är själva grunden för föreningens verksamhet. Skulle stadgarna strida mot lagen är det lagen som går in och gäller över stadgarna. Alla bostadsrättsföreningar måste ha stadgar och Bolagsverket kräver stadgar för att kunna registrera föreningen. När föreningen är registrerad är stadgarna bindande för alla som har med föreningens verksamhet att göra. Stadgarna är offentlig handling. För att ändra stadgarna krävs normalt en stämma där alla medlemmar är närvarande och är överens om ändringen. I annat fall måste beslutet fattas på två på varandra följande stämmor. Första stämman kräver vanlig enkel majoritet medan på andra stämman krävs det att minst två tredjedelar av röstande medlemmarna röstar för beslutet.
Vissa ändringar kräver ännu större majoritet. Du hittar föreningens stadgar på föreningens hemsida under menyn ”Om föreningen”.
Städning
Föreningen anlitar Städhuset AB för städning av våra trapphus och tvättstugor. Städning sker varannan vecka under sommartid och 1 gång/vecka under vintertid. För att lokalvårdarna ska kunna utföra sitt arbete är det viktigt att det inte står saker i vägen i entréer och trapphus.
Störningar i boendet
Som boende i flerfamiljshus så får man acceptera att man hör ljud. Däremot får man inte störa sina grannar. Tänk på att ditt golv är någon annans tak och att ljud från trapphus och balkonger hörs extra väl.
Undvik hantverksarbeten, spela hög musik, flytta möbler, dammsuga, använda tvätt-/diskmaskin och annat som kan upplevas som störande på vardagar mellan 21.00 och 07.00, helger 22.00 och 9.00,
Om du tänker ha fest eller renovera din lägenhet är ett tips att meddela dina grannar i god tid genom att sätta upp en lapp i porten.
Skulle du uppleva att du blir störd kontaktar du din granne i första hand för att försöka lösa frågan på det viset. Om inte det fungerar kontaktar du styrelsen via kontaktformuläret på hemsidan.
Trafik
All parkering av bilar, MC och moped ska ske på angivna P-platser. Bilkörning är endast tillåten på Tre Kronors Väg, med undantag för i- och urlastning, samt för taxi och färdtjänst.
Trivsel- och ordningsregler
För att alla ska trivas är det viktigt att vi tar hänsyn till varandra och följer de ordningsregler och stadgar som beskrivs i handboken. Att bo i flerfamiljshus kräver både hänsyn och förståelse. Alla som bor i BRF Smalhusen har ett ansvar för att känna till och följa våra regler. Som boende ansvarar du även för att informera eventuella andrahandshyresgäster, inneboende och hantverkare som du anlitar om vad som gäller.
Den inte respekterar föreningens regler och som upprepande gånger stör kan i yttersta fall riskera att nyttjanderätten till hyres- eller bostadsrätten förverkas.
TV, telefoni och bredband
Anslutning till bredband, telefoni och kabel-TV från Com Hem finns indraget i våra fastigheter. Abonnemang ingår inte i hyres- eller månadsavgiften. Boende tecknar själva abonnemang med Com Hem https://www.comhem.se.
Tvättstugor
Föreningen har två tvättstugor. Båda finns i Gamla Stenhuset, på gatuplan mellan port 13 och 15.
Stora tvättstugan har 4 maskiner, varav 1 grovtvättmaskin för mattor, täcken och liknande 1 torktumlare, 1 torkskåp och 1 torkrum.
Lilla tvättstugan har 2 maskiner, 1 centrifug, 1 torktumlare, 1 torkskåp och 1 torkrum.
Varje tvättstuga har en bokningstavla där du bokar tvättid med cylindernyckeln. Det är viktigt att alla respekterar de bokade tiderna. Om du bokat tid och inte har börjat tvätta inom 30 min, är det tillåtet för någon annan att ta över tvättiden.
Instruktioner till maskinerna finns i tvättstugan, och det är viktigt att vi följer dem. Om vi hjälps åt att sköta tvättmaskiner och annan utrustning, håller de längre.
Om något inte fungerar eller är trasigt gör du felanmälan till Driftia: 08-744 44 33 eller www.driftia.se Sätt också en lapp på maskinen med datum då du gjort felanmälan, så att nästa användare vet att det är gjort.
Alla som använder tvättstugan ansvarar för att städa efter sig. Se anvisningar i respektive tvättstuga.
Underhåll
Utförlig information om vad som gäller vid ombyggnad och renovering finns i faktabladet: ”Renovering och underhåll” - vad får man göra och inte göra?”. Besvaras inte era frågor av denna får vi be er att kontakta styrelsen via kontaktformuläret.
Upptäcker du några felaktigheter i texten eller saknar någon information som du tycker borde finnas med i handboken får du gärna höra av dig via kontaktformuläret.